Száraz Technológiák

Válaszfalak:

A gipszkarton válaszfal egyik nagy előnye a normál falazattal szemben, hogy a különböző gépészeti, valamint villanyszerelési vezetékek elhelyezése, nem a kész fal szétrombolásával történik, hanem a szerelés közben elhelyezésre kerülnek. Másik előny a tisztaság és szárasság. A gipszkartonfal utolsó rétegének felhelyezése után azonnal glettelhető és festhető! Nincs vakolás és száradási idő!

A leggyakrabban alkalmazott építési mód az oszlopvázas építés fém tartószerkezetre. Az épületfizikai követelmény és a falmagasság függvényében általában 2 x 1 vagy 2 x 2 réteg gipszkarton burkolatot készítünk. Ezen felül megahatározó még maga az épület rendeltetéséhez tartozó követelmények betartása. Tűzállóság, páraállóság! ( Iratraktár, vagy egy uszoda kialakítása esetében)

A falszerkezetek statikai és épületfizikai adottságai a vázszerkezet, a gipszkarton lapok és a fal üregében helyezett szigetelő paplan együttes hatásából adódnak. Így olyan szerkezeteket hozhatunk létre, amelyek nagymértékben alkalmazkodnak az épület adottságaihoz. Ha az épület felhasználási célja megváltozik, a válaszfalak kismértékű munkaráfordítással gyorsan elbonthatók.

Előtétfalak:

Az előtétfalak kialakításának többféle lehetősége van! Ennek függvénye az, hogy csak a régi falunk egyenetlenségeit  szeretnénk kiküszöbölni, és nem kerül a fal mögé épületgépészet. Ekkor úgynevezett kengyeles rögzítésű kialakítást lehet alkalmazni, melynél a szerkezet lehet CD profil vagy gyalult léc váz. Ez a megoldás alkalmas azonban az elektromos kábelek befogadására, valamint 5 cm-ig szigetelő alkalmazására.

Az előtétfal másik formája, mikor több gépészeti szerelést szeretnénk a fal mögött elhelyezni. Ebben az esetben tulajdonképpen egy válaszfalszerkezet építendő a meglévő fal elé. Ez többféle lehet a CW50-es szerkezettől a CW100-as szerkezetig. Ekkor a fal csak egyik fele borítható gipszkartonnal, de mögötte sokkal vastagabb szigetelés is elhelyezhető,  mint a kengyellel rögzített előtétfalnál.

1. rezgéscsillapító szivacs-csík
2. UW profil (vízszintes profilok)
3. CW profil (függőleges profilok)
4. gipszkarton első réteg
5. gipszkarton második réteg
6. szerelési vezetékek, csövek
7. ásványgyapot szigetelés
8. gipszkarton másik oldal első réteg
9. gipszkarton másik oldal második réteg
10. hézagerősítő üvegszövet
11. hézagkitöltő gipsz
12. kész falfelület festése, burkolása
13. csavarok
14. párazáró fólia

 

Gipszkarton álmennyezet:

Az álmennyezetek alkalmazása történhet a mennyezeti repedések, egyenetlenségek eltakarása céljából, valamint a födém alá elhelyezett különböző gépészeti szerelvények eltakarása céljából, de a mennyezet fölé szigetelő elhelyezése is lehetséges, ezáltal az épület hőtechnikai hangtechnikai paraméterei is javíthatóak.

Az álmennyezetek szintén építhetők fém vagy fa szerkezetre. A rögzítés kétféle részre oszlik annak megfelelően, hogy a belmagasságot milyen mértékben kell csökkenteni. 12 cm-ig az akusztikus lengőkengyelek alkalmazásával történik a rögzítés, ez felett pedig horganyzott acél függesztő pálcák a használatosak. Így akár 3-4 méterrel is csökkenthető egy helyiség magassága.

A kész mennyezetre ezután lehetőség van rögzíteni a különböző világítási és épületgépészeti szerelvényeket.

Kazettás álmennyezet:

A látszóbordás álmennyezet a leggyakrabban alkalmazott rendszer, mivel egyesíti a gyors és ésszerű összeszerelést a legkedvezőbb árakkal. Ennél a rendszernél az álmennyezeti lapok egy alulról látható fémszerkezetben fekszenek. A standard kivitelnél a látszó profilok talpszélessége 24 mm. Optikailag hatásosabb álmennyezet hozható létre a 15 mm talpszélességű látszó tartószerkezettel. Az álmennyezeti lapok süllyesztett élkiképzése erőteljesebb strukturális hatást kelt. Minden lap egyenként kiemelhet és az álmennyezet felett térben futó épületgépészeti vezetékek és egységek - karbantartás, illetve szerelés céljából - tetszőleges helyen hozzáférhetőek. A különböző raszterméretek gazdag formálási lehetőséget biztosítanak (panel vagy négyzetes formátum). Az épületgépészeti elemek - mint pl. világítótestek, hangosító-, szellőző berendezések, stb. - egyszerűen beszerelhetők.

A legkisebb felfüggesztési magasság a lapok kényelmes összeszereléséhez: 120 mm

A mennyezet tulajdonságai,előnyei:    

 • mobil tálcák (bármikor cserélhető ezáltal újítható a  mennyezet)
 • Kereskedelmi forgalomban kapható gépészeti és világítástechnikai eszközök, melyek a tálcák helyére simám beilleszthetőek.
 • a mobil tálcák miatt nincs szükség revízió nyílásokra
 • plusz szigetelés helyezhető fölé
 • a szerkezet valamint a lapok is festehtőek

Díszítő elemek, esztétika javítása:

(lásd. Képgaléria)

 • Rejtett világítások kialakítása
 • Díszmennyezetek építése
 • Boltívek építés
 • Bútorok építése
 • Pengefalak építése
 • Épületgépészeti takarások, dobozolások

Vakolás Helyett:

Új és felújításra szoruló falak vakolást helyettesítő technológiája.

Szárazvakolat építő eljárás. Ekkor a gipszkarton egy speciális gipsszel kerül felragasztásra a falra. Nagy előnye, hogy a ragasztást követő néhány órában már akár festhető is a fal.

1. gipszkarton lapok
2. ragasztó gipsz
3. hézagoló gipsz
4. 10-15mm-es szintező alátétek
5. kész falfelület festése, burkolása
6. hézagerősítő üvegszövet